1 Ianuarie 2019 în Italia factură electronică

fatturazione-elettronica

Ce este facturarea electronică.

Începând cu 1 ianuarie 2019, toți dintre noi vor trebui să ne ocupăm de “e-facturile” îngrozite, așa cum le numesc cei din interior. Dar ce este facturarea electronică și cum funcționează? Facturarea electronică este un sistem digital pentru emiterea, transmiterea și stocarea facturilor, ceea ce vă permite să abandonați definitiv hârtia și toate costurile relative ale tipăririi, transportului și stocării. Facturarea electronică modifică radical modul de completare, trimitere, primire și stocare a facturilor.

Formatul, numit FatturaPA, este calea cu care trebuie produse facturile electronice. Este un flux de date structurat în format digital, cu același conținut de informație ca o factură de hârtie, dar scris în XML. Nu-ți fie frică. 

Nu va trebui să învățați să scrieți în cod! Timp de mulți ani, factura a fost compilată în mai multe moduri: hârtie și stilou, mașini de scris, prin editori de text sau foi de calcul (cuvânt, excel, etc …), utilizând software-ul de facturare și gestionare mai mult sau mai puțin avansat. Odată completat de către furnizor, factura a fost trimisă clientului prin poștă, poștă electronică, călător de porumbei etc. Beneficiarul (clientul) a avut obligația de a păstra pe hârtie documentul primit timp de cel puțin 10 ani (de aceea facturile descărcate prin e-mail au fost tipărite).

Facturarea electronică definește astăzi o singură cale standard datorită sistemului de venituri interne (ESI). Factura electronică este completă utilizând software-ul de facturare electronică. Acesta este semnat digital (prin semnătura electronică calificată) de către persoana care emite factura sau de către intermediarul său pentru a garanta originea și conținutul. Cine emite factura va apoi trimite-l la destinatar prin intermediul sistemului Interchange care, prin lege, este un punct obligatoriu de trecere pentru toate facturile electronice emise de administrația publică și la privat (în curând să înțeleagă cu astfel de diferențe „subtile“) . După verificările tehnice automate, Sistemul Interchange trimite documentul Administrației Publice sau entității private la care este adresată. Sistemul de schimb funcționează ca o intersecție între părțile interesate și are sarcina de a verifica dacă formatul documentului primit este corect și că datele introduse sunt complete.

Fattura elettronica

Cum funcționează factura electronică?

Aceasta este, fără îndoială, cea mai populară cerere a acestor luni de către antreprenori, profesioniști, angajați administrativi … Ca să nu vă înnebunești, oferindu-ți toate detaliile tehnice, care te-ar deruta doar pe tine, să clarificăm rapid lucrurile de bază pe care nu le poți ignora:

  1. Compilarea facturii electronice
  2. Semnătura electronică calificată și trimiterea prin sistemul de schimb
  3. Primirea și înregistrarea facturii
  4. Păstrarea facturii electronice

  1. Cum se completează o factură electronică Procesele de facturare electronică între persoane fizice prin Sistemul de schimb și spre administrația publică sunt aproape identice. Cea mai ușoară modalitate de a finaliza o factură electronică este să o faceți prin intermediul software-ului dvs. de facturare sau de gestionare (dacă nu aveți una, administrarea Danea Easyfatt sau Facturile în nori sunt pentru dvs.!). Procedura de facturare este întotdeauna aceeași. Imprimați factura și apoi, în loc să o tipăriți sau să o salvați în format PDF pentru a o trimite prin e-mail, generați fișierul factură în formatul XML InvoicePA. Diferența importantă dintre o factură electronică B2B (între subiecții privați cu număr de TVA), o factură către Administrația Publică și un consumator de versuri (B2C) Pentru a ști cine să livreze factura electronică, sistemul Interchange utilizează diferite metode în funcție de tipul de destinatar. birourile Administrației Publice sunt identificate printr-un Birou Cod Univoc format din 6 caractere care trebuie să fie inclus în factură; consumatorii: în momentul de față există încă o aură de mister despre modul în care vor fi identificate și unde factura electronică va fi livrată de ES (cea mai acreditată ipoteză este că acestea sunt identificate prin Codul fiscal și că SdI livrează în sertarul fiscal). Singura certitudine este că consumatorul poate cere să i se dea o copie (sau PDF) a facturii; pentru beneficiarii B2B (companii, profesioniști etc.) rutele de expediere sunt 2: PEC: fișierul XML conține adresa PEC a clientului căruia îi va transmite factura SdI. Codul destinatarului SdI: atunci când clientul are un cod de acreditare SdI, acest cod trebuie utilizat pentru a trimite factura.

  2. Semnează digital factura electronică și trimite-o prin ES După ce ați produs factura electronică (un fișier XML), va trebui să o semnați digital cu o semnătură electronică calificată și apoi să o trimiteți prin intermediul sistemului Exchange către destinatar. Alegerea cea mai simplă este aceea de a încredința totul unui sistem de gestionare a facturării (cum ar fi Danea Easyfatt sau Facturi în Cloud), simplificând trimiterea la Sistem și gestionarea răspunsurilor și interpretarea tuturor mesajelor de eroare. Serviciul va avea grijă de: Aplicați semnătura digitală (electronică calificată) cu o referință de timp pentru fiecare factură. Trimiteți factura către sistemul de schimb, urmărind întreaga cale de validare și acceptare (sau aruncați) documentul și raportați prompt orice probleme sau anomalii. Trimiteți documentul electronic pentru o perioadă de 10 ani unui depozit de înlocuire.
  3. Primirea și înregistrarea facturii electronice “Ok, Sistemul Interchange este locul în care trimit factura, dar cum să primesc și să înregistrez o factură electronică?” ES este un fel de poștaș! Sistemul vă va trimite factura după verificarea cerințelor tehnice. Tot ce trebuie să faceți este să importați factura electronică în software-ul dvs. pentru al înregistra. Dacă, în schimb, vă interesați atât de mult să o înregistrați manual, nu va trebui să deschideți fișierul cu un cititor potrivit și să-l înregistrați (deși este posibil ca în primele zile companiile să trimită clienților o copie “tradițională”).
  4. Depozitarea substitutivă a facturilor electronice: ce înseamnă aceasta? Conservarea substitutivă este o procedură informatică care permite acordarea în timp a valorii juridice unui document IT care îl echivalează cu documentul original. Legislația prevede că loturile de facturi electronice sunt păstrate timp de 10 ani atât de către agentul de înregistrare, cât și de către beneficiar. Avantajele practice ale stocării substitutive sunt evidente și au repercusiuni asupra tuturor etapelor de imprimare, stocare și arhivare: eliminarea costurilor directe (toner, hârtie, locuri de conservare); eliminarea riscului de distrugere, corupție sau pierdere; reducerea timpului de cercetare și consultare. De asemenea, în acest caz un management, cum ar fi de exemplu. Danea Easyfatt sau Facturi în Cloud este cea mai bună soluție care are grijă de întregul proces de la semnare, trimitere prin ES și conservare substitutivă.

Sper că am fost de ajutor în explicație, recomandându-vă să vă bazați pe profesioniștii care lucrează în procesarea documentelor fiscale. www.pitema.com

Lascia un commento